Ayurvedische voeding

Ayurveda en voeding


Ayurveda
is een eeuwen oude gezondheidsleer die zijn oorsprong vindt in India. Het is gebaseerd op universele beginselen van de natuur. Er wordt op een holistische manier gekeken naar een persoon d.w.z. dat er naar de mens in zijn geheel wordt gekeken: fysiek, mentaal en zijn omgeving. Versterken van het zelfgenezend vermogen en de balans tussen de mentale en fysieke gesteldheid van de mens.
Voeding en leefstijl is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Het aantal mensen dat met hun voeding en leefstijl onbewust en zeker ongewild klachten krijgt en houdt is groot. Voeding, beweging en ontspanning vormen de basis van onze gezondheid.
Ayurvedische behandelingen en leefstijl versterken de weerstand en vertragen het verouderingsproces.

Wat kan het betekenen voor onze gezondheid?

In de eerste plaats staat de constitutie type centraal en wordt uitgegaan van de individuele capaciteiten van de stofwisseling.
In de tweede plaats zijn alle voedingsmiddelen als manifestatie van de vijf elementen, waardoor deze aansluiten met de dosha’s of constitutie type.

Er zijn in de levende organismen drie bio-energetische krachten (dosha’s):

  • Vata     – kracht van de beweging
  • Pitta     – kracht van de transformatie
  • Kapha  – kracht van de structuur.

fiveelementsEr zijn drie energetische krachten. De mens is opgebouwd uit de vijf elementen.
De leer der elementen is een fundamenteel principe, dat als een rode draad door de gehele Ayurvedische literatuur gaat.

De vijf elementen zijn:
Ether, Vuur, lucht, Water en Aarde.

Men leeft dus volgens de natuur.
Als er verstoring optreedt in de natuurlijke manier van leven is men uit balans. Als men uit balans is, wordt men ziek.
De balans tussen de drie dosha’s moet hersteld worden.

Reacties zijn gesloten.